Kuroń pokazał, jak piecze uda z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości!
Jakub Kuroń to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Tym razem pokazał danie idealne na rodzinny obiad. „Aromatyczny kurczak z cytryną, czosnkiem i kurkumą – idealny pomysł na szybki, smakowity obiad! Soczyste mięso, wyraziste przyprawy i obłędny zapach. Gotowe w kilka chwil, a efekt? Po prostu niebo na talerzu! Kto się skusi?” – napisał.
My się z tym opisem w stu procentach zgadzamy. To pomysł, który z pewnością dla wielu będzie zaskoczeniem, bo Kuroń do mięsa dodał nie tylko aromatyczną marynatę i plastry i cytryny, ale do pieca razem z udkami z kurczaka włożył też... fasolkę z puszki.
Jak upiec uda z kurczaka z przepisu Kuronia?
Patent jest prosty: wystarczy posmarować mięso prostą, ale wyrazistą marynatą z dodatkiem czosnku, kurkumy i soku z cytryny, dodać białą fasolkę z puszki, plasterki cytryny i na ponad godzinę zapomnieć o mięsie. Chociaż nie... Zapomnieć się do końca nie da, po już po chwili cały dom wypełni obłędny zapach obiadu. Gwarantujemy: nie będziecie mogli się doczekać.
Przepis: Pieczony kurczak Jakuba Kuronia
Udka z kurczaka z cytryną i fasolą.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 724 w każdej porcji
Składniki
- 4 uda z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 1 cała cytryna
- 1 puszka białej fasoli
- oliwa do skropienia mięsa
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i marynatyW moździerzu utrzyj czosnek z solą, dodaj oliwę, sok z cytryny i kurkumę. Wymieszaj dobrze. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą, pieprzem i posmaruj marynatą.
- Pieczenie mięsaDo kurczaka wsyp fasolę z puszki i ułóż na mięsie plasterki z cytryny. Skrop wszystko oliwą i piecz ok. 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli ktoś ma wątpliwości, zachęcamy do obejrzenia filmiku, jaki opublikował w mediach społecznościowych kucharz. Zobaczycie nie tylko krok po kroku przygotowanie całej potrawy, ale wyjątkowo apetyczny efekt końcowy.
Jak podawać udka z kurczaka?
Jakub Kuroń swojego kurczaka zaserwował z pieczonymi ziemniakami. Mięso można również podać z ryżem czy ziemniakami z wody, lub ziemniaczkami z patelni. Danie zawiera fasolkę, ale jeśli chcecie, można też dodać do całości świeżą surówkę, np. z miksu sałat czy z aromatycznych pomidorów.